Zo gaat het met het Hashimoto Protocol!

Vandaag is het zover! Ik ben begonnen met het Hashimoto Protocol! Een auto-immuun eliminatie kuur die drie maanden duurt. Eigenlijk natuurlijk levenslang, want ik wil graag gezond blijven eten, als ik weet wat goed voor me is en wat niet. Dat ga ik uitvinden met dit protocol. Ik doe het vanwege mijn auto-immuun ziekte die mijn schildklier aantast: Hashimoto, máár ook vanwege mijn bipolaire klachten, aangezien uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de bipolaire stoornis een auto-immuun ziekte is.

In deze blog ga ik je op de hoogte houden, wellicht heb je er wat aan.

Ik heb me eerst goed ingelezen door het boek Het Hashimoto Protocol te lezen van Izabella Wentz. Daarna ben ik alle supplementen gaan bestellen die erbij horen. Iedere fase heeft zijn eigen supplementen, om bijvoorbeeld de lever te ondersteunen, de bijnieren en de darmen. Daarna ben ik een weekmenu gaan maken en op basis daarvan heb ik boodschappen gedaan.

Vanochtend bv begonnen met een groente omelette met pittige kiemgroenten en een banaan, als maagvuller haha. Appeltje voor de dorst tussendoor, met wat kurkuma/ gember (afgekoelde) thee. Sowieso veeeel water dinken met deze hittegolf. Vanmiddag kokosyoghurt met blauwe bessen, perzik en zonnebloempitten en mandarijn toe. Lekker hoor! Vanavond nasi met zilvervliesrijst. Voel me ineens een keukenprinses haha.

Nou, ik hou je op de hoogte!

Na 1 week (fase 1 week 1)

Ik ben nu één week bezig met het Hashimoto Protocol en het bevalt me goed! Lekker eten en de supplementen gaan er ook prima in. Geen gluten, zuivel, suiker en soja eten gaat me goed af. Volgens mij voel ik me wel wat rustiger, maar ik ben deze week ook begonnen met mijn behandelaar met Imaginary Rescripting en dat werkt ook goed merk ik. Oude dingen opruimen (of eigenlijk trauma’s en nare dingen rescripten).

Na week 2 (fase 1 week 2)

Eigenlijk hetzelfde als week 1. Gewoon prima. Maar nog niet echt veel verbetering. Nou ja, wél twee kilo afgevallen. En ik ben in de Corona tijd wat kilo’s aangekomen dus dat Corona kwabje mocht wel weg.

Na 3 weken (fase 2 week 1)

In fase 3 eet ik geen granen, zuivel, suiker en peulvruchten. Dat wordt al iets lastiger. Al gaat het nog steeds goed én ik voel me lichter! Soms gaat het weer even wat moeizamer en ik vrees dat dat door cacao komt… Kokos is mijn grote vriend! Kokosmelk, kokosyoghurt, kokosvlokken. Ik moet oppassen dat ik niet teveel kokos eet natuurlijk. Ook eet ik meer vlees, want anders heb ik steeds te erg trek en word ik slap.

Na 4 weken (fase 2 week 2)

Mijn hoofd lijkt echt steeds helderder te worden. Alsof er ruimte komt om oud zeer op te ruimen. Ik ben sinds deze week bij de GGZ met een jeugdtrauma aan de slag gegaan waar ik nooit eerder naar heb durven kijken, laat staan over heb durven praten.

Het voelt alsof mijn hoofd nu zuiverder is door het Hashimoto Protocol en alsof ik daardoor nu mijn grootste angsten durf aan te kijken en te bespreken. Ik heb het zelfs aan mijn lief durven vertellen. Ik kan nu stap voor stap dit aan gaan, terwijl ik eerst geen uitweg meer zag. Voor het eerst lijk ik me op het goede pad te bevinden naar een duurzaam stabieler leven.

Het was een hele heftige en emotionele week, maar ik ben hem goed doorgekomen en dat komt denk ik mede door de voeding en supplementen uit deze tweede fase. Bovendien heb ik lekker gegeten! Ik heb weer hoop!

Na 5 weken (fase 2 week 3)

Ik heb een guilty pleasure. Ik bestel al een maand lang iedere week taartjes bij Piece of Joy. Ik ontdekte ze via Instagram. Ik ging mijn verjaardag vieren met mijn drie beste vriendinnen en vond mezelf beetje zielig dat ik geen taart kon eten. Tot ik Piece Of Joy vond!

De lekkerste (vegan) taartjes zonder granen, zuivel, soja en geraffineerde suiker! Hoera!! De verjaardag was geslaagd. Ook mijn vriendinnen waren in hun nopjes met de plaatjes van taartjes. Mijn favorieten: Chai tea en de chocolate salted caramel.

Deze week ging goed, dankzij Piece of Joy. Ik at zondag hun lemon pie op de verjaardag van mijn oudste dochter haha! Ik voel me lichter en vrijer en dat worden en dat is fijn (ook beetje spannend, zal ik niet doorschieten?!) Plus, ik ben 3 kilo kwijt. Dag Corona kwabje!

Het Hashimoto Protocol, in combinatie met de Imaginary Rescripting therapie bij de GGZ, lijkt zijn vruchten af te werpen. Nu de laatste week in van fase 2! En dan ben ik op de helft!

Na 6 weken (fase 2 week 4)

Dit was een heftig weekje. Ik heb deze week een paar keer gesmokkeld: maandag een overgebleven stuk appeltaart van het feestje van mijn dochter en zaterdag uit eten met mijn lief, mijn ouders, broertje en schoonzusje. Waar ik denk ik 5% heb gesmokkeld. Gelukkig was dat niet erg, volgens de schrijfster van het Hashimoto Protocol. Gewoon weer verder gaan waar ik gebleven was.

Na beide keren smokkelen merkte ik vrij snel dat ik last kreeg van een vermoeide dikke keel en dat ik schor werd. Het was sowieso een drukke en emotionele week dus dat maakte het ook erger denk ik. Voelde me opgeblazen en niet lekker en meer last van wazig denken (niet op woorden kunnen komen, verkeerde woorden

Na 7 weken (fase 3 week 1)

Deze fase leek me echt afzien want ik eet 6 weken géén:

 • Granen of pseudogranen (zoals quinoa)
 • Zuivel
 • Soja
 • Suiker
 • Peulvruchten
 • Nachtschades (zoals aardappel, tomaat en paprika)
 • Eieren
 • Noten en zaden
 • Cafeïne (dronk voorheen af en toe een latte)
 • Alcohol (drink ik zelden tot nooit)

Ik dacht eerst: wat kan ik dan wél eten?! Maar dat is veel meer dan ik dacht.

Zo heb ik de afgelopen week veel smoothies gedronken met bijvoorbeeld banaan, ananas of mango als ontbijt en dan aangemaakt met kokosmelk (lang leve kokos!), als lunch veel lekkere salades (lang leve avocado) en als avondeten vaak (ja das het nadeel van dit dieet) lekker stukje vlees met gegrilde groente. Als snacks paleo ijs (bevroren banaan of mango blenden met kokosmelk en soms chocolade versie van maken met cacaopoeder.)

De eerste week viel me mee! Nog 5 weken te gaan.

Na 8 weken (fase 3 week 2)

Pfff het wordt afzien. Ik heb deze week veel gesmokkeld. Ik val teveel af. Ik ben nu 6 kilo afgevallen en ik wil niet méér afvallen. Ik heb met mijn biotensor gecheckt wat ik echt niet of niet te vaak moet eten.

 • Witte rijst
 • Haver
 • Soja
 • Lactose
 • Geraffineerde suikers
 • Eieren
 • Aardappel
 • Cacao

Dit moet ik niet vaker dan eens per 2 weken eten. De rest kan ik dus gewoon, natuurlijk ook gevarieerd/ met mate eten. Dat ga ik dus maar doen. Anders val ik om. Dat kan ook niet goed zijn voor mijn schildklier en gezondheid.

De laatste maand van fase 3

Ik heb fase 3 niet volgehouden. Ik viel echt teveel af en voelde me slap en futloos. En dat is niet de bedoeling. Dus ik ben weer meer gaan eten en heb het protocol in mijn achterhoofd gehouden. Ik eet grotendeels gezond maar af en toe eet ik lekker fout.

Door mijn therapie en de Transformational Breathing heb ik het idee dat ik echt aan het helen ben. De gezonde leefstijl ondersteunt dat. Daar ben ik heel blij mee!

Ik vind het Hashimoto Protocol waardevol, maar wel echt pittig en duur. Ik heb in totaal zo’n €200,- betaald aan de bijbehorende supplementen en fase 3 vond ik écht pittig. Al met al tóch wat aan gehad, want ben helderder in mijn hoofd én heb veel geleerd. Op naar herstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *