Corona en mentale gezondheid

Wat een rare tijd maken we allemaal mee. Corona heeft de wereld in zijn greep. Of eigenlijk vooral de mensen. De wereld krijgt gelukkig eíndelijk een beetje rust nu alles grotendeels plat ligt. Voor planeet aarde ben ik blij. Voor mezelf niet zo. Weg is mijn balans…

Het gaat overal natuurlijk vooral over wat Corona doet met de fysieke gezondheid van mensen. En vooral met die van fysiek kwetsbare mensen.

Mentale gezondheid

Ik snap dat het virus een fysieke aanslag pleegt, maar zelf ervaar ik dat Corona óók veel doet met de mentale gezondheid van mensen.

Niet alleen met die van mensen met een psychische kwetsbaarheid (hoewel die denk ik wel harder worden getroffen, ervaar ik zelf), ook veel mensen zonder mentale aandoening raken de weg kwijt door angst, stress en paniek.

Van de regen in de drup

Ik heb het de afgelopen tijd best zwaar gehad, mijn ouders, schoonouders en een groot ander deel van mijn familie waren op reis. Dat was al best even spannend met Corona…

Maar wat voor mij vooral lastig en spannend was, was dat ik toen geen opvang had. Nou ben ik gek op mijn dochters maar zonder genoeg rust word ik gek ván mijn dochters. 😉

Te weinig rust = wiebelen

En rust had ik te weinig. Een paar weken geleden brak me dat op. Volgende keer ga ik dus extra opvang regelen, want zonder lukt me blijkbaar niet in verband met rust gebrek. Ook als ik stabiel ben, heb ik blijkbaar nog steeds extra rust nodig. En dat had ik nu niet. Mijn bipolaire beperking brak me op.

Met als gevolg: wiebelen, nare gedachtes en een slechte energiehuishouding. Net toen iedereen weer terug was, mij konden helpen met de meiden en ik weer mezelf werd, kwam Corona naar Nederland.

Corona in Nederland

Een hele rare, onzekere én onrustige tijd brak aan. Overal popte nieuwsberichten op met soms ook echt enge berichten. Ik raakte mezelf helemaal kwijt. De één zei: je moet dit doen! De ander zei: je moet dat doen! Niet hamsteren, wel hamsteren! Dit is goed, dat is fout! Binnenblijven! Naar buiten kan met gepaste afstand. Enzovoort. Wat moet ik doen?? Doe ik het wel goed?? Dacht ik.

En toen kwam het bericht dat de scholen en opvang misschien zouden sluiten… Die fysieke gezondheid interesseerde me sowieso al echt niet meer. Ik ben niet bang voor het virus. Ik dacht alleen maar: oh nee, mijn rust! Mijn balans, mijn mentale gezondheid! Help!

Duplo denken

Ik appte met een vriend die ik ken van de psycho-educatie cursus Bipolaire Stoornis en hij gaf me een geniale tip:

“Maak van het leven duplo in plaats van technisch lego.”

Die kwam zo binnen! Ik wéét van mezelf dat als ik alles klein en simpel hou ik me happy en rustig voel. Dan kan ik duplo denken en voel ik me mezelf. Dat lukt me goed als ik me stabiel voel. Zoals grotendeels het geval was de afgelopen periode.

Ik weet óók van mezelf dat als ik wiebel en het leven dán technisch lego naar me gooit, zoals nu het Corona virus, dat ik dan helemaal de kluts kwijt raak. En dus mezelf kwijt raak. Weg duplo denken… Hallo technisch lego….

I love duplo

Ik ben helemaal niet technisch, ik hou niet van ingewikkeld en ik hou al helemaal niet van technisch lego. Ik hou van duplo! En omdat ik een enorme beelddenker ben, sloeg dit duplo beeld meteen aan.

Nieuwsquarantaine

En dus ben ik in nieuwsquarantaine gegaan. Ik kijk geen nieuws meer, kijk niet meer op social media die Corona berichten delen, mijn dierbaren weten dat ik van ze hou, maar dat ik geen nare berichten wil/ kan horen. Want dan kan ik niet meer duplo denken en raak ik uit balans. Met alle gevolgen van dien…

Sinds ik aan duplo denken doe, kan ik wat dichter bij mezelf blijven. Ik doe de dingen op mijn manier. Dat geeft lucht en ruimte. En ook mijn kids worden er blijer van. Ik ben blij dat ik er zo voor ze kan zijn.

Hulphond

Iemand die me heel erg helpt bij duplo denken is ons hondje. Ik word zó blij van haar! Het leven wordt zo simpel en makkelijk als ik hij haar ben. En heerlijk om samen met haar naar buiten de natuur in te gaan. Ze is een blij ei en als een raket scheurt ze door de natuur. Die kinderen erachteraan. Hilarisch!

Ze geeft me energie, ze geeft me rust, liefde, vertrouwen, afleiding en focus. Zeker als ik met haar train. In deze tijd is zij écht mijn hulphond. Ze is het niet officieel, maar zo voelt ze wel.

#Happinessproject

Dus ik richt me nu extra op alles wat me blij maakt en balans en energie geeft. Dat helpt mijn mentale (en daarmee ook fysieke) gezondheid het meeste.

Zo weer lekker de natuur in met z’n vijven, want we mogen niet naar school en werk. Ieder nadeel heb ze voordeel, zoals Johan Cruijff zou zeggen.

xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *