Dag lief paard

Dag lieve Lente. Wat mis ik je.

Samen zijn met paarden is zoiets moois. Paarden zijn in mijn ogen fantastische leermeesters. Door paarden (her)ontdek je wie je bent. Ervaar je wie je bent. Voel je wie je bent. Ik wel in ieder geval. Mijn grootste hinnikende leermeester was mijn paard Lente. Ze was geweldig!

Bij Lente kon/ durfde ik altijd helemaal mezelf zijn. Dat was zo fijn. Ze hielp me weer in contact te komen met wie ik ben en wat ik wilde. Met haar voelde ik zo’n een intens liefdevolle, oordeelloze verbinding. Rust en plezier.

Vorige week heb ik afscheid moeten nemen van onze lieve Lente. Ze was al een tijdje ziek en vorige week zaterdag hebben we haar moeten laten inslapen. Het was een heel mooi afscheid. Ik ben dankbaar dat ik erbij was.

Ik ben superverdrietig dat we haar niet meer kunnen knuffelen, borstelen enzovoort. Toch voelt ze nog heel dichtbij. Ze heeft een plek in ons hart. Voor altijd. Wat heb ik veel van haar mogen leren en wat heeft ze anderen ook veel geleerd.

Deze foto is gemaakt bij Schoorl aan Zee. Hier zijn we jaren samen op zomervakantie geweest. Het is mijn favoriete foto met Lente. Ze is en blijft een superpaard.

Polyvagaal theorie en paarden

Mede door Lente ben ik in contact gekomen met de polyvagaal theorie van Stephen Porges. Het gaat over hoe je je autonome zenuwstelsel in balans kunt brengen.

Onder andere door trauma raakt het zenuwstelsel ontregeld. Daardoor voel je je constant onveilig, met alle gevolgen van dien. Ik heb altijd gevoeld dat paarden me helpen met het tot rust brengen van mijn zenuwstelsel en me helpen me veilig(er) te voelen. Vooral mijn haflinger Lente!

Als je benieuwd bent naar de polyvagaal theorie lees dan zeker dit e-book en beluister de podcast. Heel interessant! En dat ze het combineert met paarden vind ik natuurlijk hélemaal prachtig.

Lente was mijn rots in de branding, één van mijn beste vriendinnen en lange tijd zelfs mijn zakenpaardner. 🙂 Veel van mijn mooiste momenten waren samen met Lente.❤ Die herinneringen zal ik altijd koesteren.

Dag lieve Lente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *