Over mij

Hoi!

Ik ben Rosie, 37 jaar, thuisblijfmoeder van twee fantastische dochters van 6 en 3 jaar, vrouw van de liefste man van mijn wereld en ik heb een bipolaire 2 stoornis.

Sinds mijn puberteit heb ik last van mijn bipolaire stoornis.

Maar dat wist ik toen nog niet… Ik voelde me wel altijd al anders. Overgevoelig, bang, bedroefd en onbegrepen óf juist mega happy, geliefd, vol levensvreugde: whoehoeeee!

Hoge pieken, diepe dalen

Ik was altijd al van de hoge pieken en de diepe dalen. Van de superlatieven, van 100 afspraken maken en ze even later allemaal weer afzeggen. Dat hoorde bij mij.

Iedereen heeft zulke pieken en dalen. Dacht ik. Dat ik regelmatig suïcidale gedachten had, was normaal. Ik dacht eerlijk gezegd dat iedereen ze had… Maar dat ik er gewoon niet goed mee om kon gaan.

Mezelf verbergen

Ik wist de diepe dalen goed te verbergen. Ik sloot mezelf gewoon thuis op. Verstopte me onder de dekens. In mijn eigen warme nestje.

Ik stuurde appjes met blije emoticons en tien uitroeptekens, zodat niemand door zou hebben dat die “altijd vrolijke, positieve en optimistische” Rosie eigenlijk suïcidaal in bed lag…

Ik wachtte net zo lang tot de zon weer ging schijnen. En als die zon ging schijnen, nouuuu dan scheen die GOED!! Huppakee plannen maken, uitvoeren, het leven vieren!!! Ennnnn… weer instorten.

Zo piekte en daalde ik mijn leven ‘prima’ door. Ik was prettig gestoorde Rosie en niemand had door hoe diep mijn dalen waren.

Toen werd ik moeder

In 2014 werd ik moeder. Alles veranderde. Ik kon me niet meer thuis opsluiten en verstoppen onder de dekens. Niet meer eindeloos slapen. Mijn overlevingsstrategie werkte niet meer. Ik werd moeder van een prachtige dochter. Ik ben enorm dankbaar en hou intens veel van haar! Je krijgt heel veel van kinderen terug, behalve slaap…

Slaapgebrek, extra prikkels en verantwoordelijkheden triggerden de ene na de andere hypomane en depressieve episode.

In februari 2017 brak ik. Mijn dochter was 2,5. Ik hield het niet meer vol. Ik moest vertellen dat er iets ‘mis’ met me was, maar oh wat schaamde ik me!

Ook voelde ik me enorm schuldig. Ik had een geweldig leven, maar toch kon ik er (tijdens de dalen) niet goed van genieten.

Lang verhaal kort: ik kreeg de diagnose Bipolaire 2 Stoornis. Wat een opluchting en bevestiging van wat ik eigenlijk altijd al heb geweten. Maar ook weer enorme schaamte en schuldgevoelens.

De diagnose

Toen ik mijn diagnose kreeg, bleek ik onverwachts zwanger van mijn tweede dochter. Ik was dolgelukkig met haar komst! Nog meer liefde. Het maakte de weg naar herstel alleen wel pittiger, want ik kreeg nóg minder slaap en nóg meer prikkels en verantwoordelijkheden.

Op 25 november 2018 kreeg ik weer een enorme terugval. Er zat maar één ding op: aan de medicatie. Ik redde het niet meer zonder. Oh, wat schaamde ik me weer…

Maar zo begon dan écht mijn herstel. Want hoewel de diagnose het begin van mijn herstel was, hebben de medicatie en de vele therapiesessies mij geholpen om stabieler te worden, een stabielere moeder te kunnen zijn voor mijn dochters én om uiteindelijk de oorzaak van mijn bipolaire stoornis te vinden.

Bloggen

Ik begon deze blog eind december 2018. om mijn reis naar stabiliteit bij te houden voor mezelf en voor iedereen die zich geholpen en/of gesteund voelt door mijn verhaal.

Reis je mee?