5 voordelen van de bipolaire stoornis

Ieder nadeel heeft een voordeel. De bipolaire stoornis lijkt soms één grote vloek, maar de medaille heeft ook een andere kant. En ik ben heel blij dat ik die andere kant mag ervaren. Hier deel ik vijf voordelen. Het zijn er natuurlijk véél meer, maar dit is mijn top 5. 😉

1. Intens het leven beleven

Als ik één woord zou mogen kiezen om de bipolaire stoornis mee te omschrijven dan is dat intens. Intens donker, maar dus óók intens licht! En dat vind ik magisch mooi.

“Leef intens!” zegt Thijs Lindhout altijd aan het einde van zijn 100% inspiratie podcast. Veel mensen leven namelijk niet intens. Ik leef wél intens, of ik nou wil of niet. Mijn emoties zijn intens, mijn gevoelens zijn intens, gedachten zijn intens én spirituele ervaringen zijn intens.

Hoe moeilijk ik de donkere kant van de bipolaire medaille ook vind, ik zou hem niet kunnen missen. Want zonder die hele donkere kant, was er geen héle lichte kant. Twee kanten van dezelfde medaille. Geen dag zonder nacht.

2. Licht en liefde to the max

Ik ervaar zóveel licht en liefde. Niet alleen als ik een hypomanie heb, ook als ik balans ervaar. Zelfs als ik heel slecht zit, kan ik nog intense liefde voelen en ben ik me bewust van de lichte kant. Ik weet dat als het donker is dat de zon niet weg is. Maar de duisternis voelt intens.

Hoewel ik de donkere kant heel moeilijk vind, voor zowel mezelf als mijn dierbaren, maakt de lichte kant alles goed!

Als het slecht met me gaat, vind ik het vreselijk voor mijn dochters dat ze zo’n moeder hebben. Dan schaam ik me zo. Maar gelukkig voel ik wel altijd die intens diepe liefde voor ze. En het kan niet anders dan dat zij dat ook voelen. Zoveel liefde maakt denk ik een hoop goed.

3. Creativiteit

Ik voel niet een paar emoties. Ik voel een gigantisch grote range aan emoties. Alsof het niet 5 basiskleuren zijn, maar álle kleuren die er zijn. En dat voelt heel naar als het kleuren (emoties) zijn waar ik niet van hou, maar het is fantastisch als het wél kleuren zijn waar ik van hou.

Ik ben graag creatief, ik hou van creëren, ik hou van dingen lichter maken. Dit zijn volgens mij dingen die mensen met een bipolaire stoornis zullen herkennen. Creativiteit is onze grote kracht en door het zeer uitgebreide kleurenpalet kunnen we van alles creëren.

Creëren gaat me in lichtere dagen heel makkelijk af. En daarom frustreren de donkere dagen me, omdat het me dan niet lukt. Maar het is er nog steeds! Mijn leven heeft altijd een hoop kleur, ook de donkere kleuren geven mijn leven kleur. Die donkere kleuren probeer ik steeds meer te omarmen, omdat ik me ervan bewust ben, dat ze bij me horen en dat dat oké is.

Zoveel kleuren maken mijn bipolaire leven mooi. Mijn intense liefde en creativiteit maken mijn bipolaire leven mooi. Ik schilder op mijn doek en ik ben blijkbaar nogal een expressionistische schilder haha! Maar het past bij me. Niet diep voelen en dus niet intens leven zou ik denk ik toch maar saai vinden, uiteindelijk.

4. Nooit saai

Leven met een bipolaire stoornis is nooit saai. De rollercoaster is altijd present. Het is net Walibi!

Een vriendin van me zei laatst dat ze zich altijd vol leven voelt als we samen zijn. Dat vind ik nog steeds zo’n mooi compliment!

5. Jezelf zijn

Volgens mij is het een vloek en een zegen dat je met een bipolaire stoornis gedwongen wordt om trouw te leven aan jezelf. Je true colors te leven en te durven laten zien.

Gelukkig mag iedereen zijn eigen doek des levens beschilderen, met zijn eigen kleuren. Iedereen doet het op zijn eigen manier en dan is het dus altijd goed. Wat ik ook maak, het is mijn eigen meesterwerk. Als iedereen zijn eigen schilderij mag maken, is het leven toch prachtig?

Wat vind jij de grootste voordelen van de bipolaire stoornis?

xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *