Ervaring met lithium

Ervaring met lithium

Ervaring met lithium. In deze blog deel ik mijn proces van het beginnen met lithium, gebruiken van lithium en het stoppen met lithium. Misschien heb je er wat aan.

28 december 2018: Aan de medicatie

Het is zover: ik ben aan de medicatie. Medicatie en een bipolaire stoornis lijken toch wel aan elkaar verbonden. Een soort must.

In maart 2017 kreeg ik mijn diagnose. Een bipolaire 2 stoornis. Ik zou gaan beginnen met lithium. Maar… toen ontdekte ik dat ik zwanger was. En dus kon ik niet beginnen met medicatie…

Pas na de zwangerschap (die gelukkig goed verliep), na de kraam- en borstvoedingsperiode kon ik in november 2018 beginnen met medicatie. Wat een zegen! Want hoewel ik zielsveel van mijn kinderen hou, vind ik het moederschap wel een uitdaging door mijn bipolaire 2 stoornis, het slaapgebrek, de extra prikkels en extra verantwoordelijkheden. Ik heb extra ondersteuning nodig.

Gelukkig heb ik een vangnet van de meest geweldige mensen om me heen die me helpen met mijn twee mooie meiden.

Van olanzapine naar lithium

Ik kreeg anti-psychoticum olanzapine voorgeschreven. Eerst 5 mg maar na een paar dagen bleek die dosis te licht en ging ik naar 10 mg. Dat hielp tegen mijn ernstige overprikkeling en hielp me beter prikkels te verwerken.

Olanzapine

Olanzapine is een anti-psychoticum. En dat kan ik goed voelen. Mijn gefrituurde brein wordt echt lam gelegd door olanzapine. Overdag voel ik me er een zombie door. Dat is fijner dan een op hol geslagen brein natuurlijk, maar ik moet er wel aan wennen. ’s Nachts vind ik olanzapine top! Want van olanzapine ga ik echt knock out. Normaal word ik van ieder geluidje wakker (erfenisje van jarenlang borstvoeding geven denk ik?) en nu slaap ik makkelijk door tot 10.00 (of later als het kan).

Ik moet door de olanzapine goed oppassen met opstaan ’s ochtends. Van olanzapine word ik namelijk erg duizelig als ik te snel op sta, maar het helpt supergoed me slapen! Ik slaap als een roosje.

Als ik gewend ben aan de lithium en mijn lichaam geen bijwerkingen (meer) vertoont, ga ik de olanzapine rustig afbouwen. Van 10 mg naar 7,5 naar 5 naar 2,5 naar 0. Hopelijk blijf ik dan stabiel met alleen de lithium.

In het nieuwe jaar (2019) start ik met lithium om in een ‘normale’ bandbreedte van emoties te komen. Dus minder diepe dalen en minder hoge pieken. Wat lijkt me dat heerlijk rustig en veilig.

12 januari 2019: Starten met lithium

Ik ben gestart met lithium. Het merk heet Priadel. Dit wordt vergoed door de verzekering. Dinsdag 8 januari, had ik een gesprek met mijn psychiater over deze medicatie en over met welke dosis ik zou starten.

Ik ben begonnen met lithium omdat ik niet meer goed om kan gaan met alle hoge pieken en diepe dalen. Slaapgebrek en onvoldoende rust kunnen nemen, triggeren episodes bij mij en aangezien ik een moeder ben van twee jonge kids heb ik nou eenmaal slaaptekort en niet genoeg rust.

Hóe lithium precies werkt weten ze niet, maar lithium haalt bij sommige mensen de hoogste pieken en diepste dalen weg. De lithium gaat mij hopelijk in een bandbreedte houden van ‘normale/ gemiddelde’ pieken en dalen. Ik kan niet wachten tot ik meer balans voel in mijn leven.

600 mg lithium en 10 mg olanzapine

Ik ben begonnen met de laagste dosis lithium: 600 milligram. We gaan kijken hoe mijn lichaam daarop reageert. Ik nam vrijdag 11 januari 2019 om 21.30 de eerste dosis. Ik had natuurlijk ook afgelopen dinsdag kunnen beginnen, maar de eerste week dat je met lithium begint, mag je geen auto rijden. Omdat ik nog twee afspraken had staan, heb ik in overleg besloten om op vrijdag te beginnen. Dan hoef ik die week daarna geen auto te rijden.

Ik begin dus met 600 mg lithium. Een pil is 400 mg dus ik nam vrijdag om 21.30 anderhalve pil. Ik neem in het begin ook nog 10 mg olanzapine, tegen de overprikkeling, voor goeie prikkelverwerking én om goed te kunnen slapen.

Binnen 7 dagen prikken

Om mijn lithiumspiegel te controleren, moet ik voorlopig steeds binnen 5 a 7 dagen mijn bloed laten prikken. Dat kan gelukkig vlak bij mijn huis. Ik moet 12 uur na inname van de lithium bloed laten prikken, want anders is de lithiumspiegel niet representatief. Ik heb besloten op donderdag 17 januari om 9.30 bloed te gaan prikken. Maandag 21 januari krijg ik de uitslag.

Lithiumspiegel van 0,8

De laagste (werkzame) lithiumspiegel is 0,6. Daar stellen ze je op in als je vrij goed in balans bent. Mijn psychiater hanteert als hoogste spiegel 1,0. 1,2 kan ook, maar dan hoef je maar een klein beetje naar boven te schieten of je zit tegen lithiumvergiftiging aan. Daarom hanteert mijn psych een bovengrens van 1,0. Daar stellen ze je op in als het heel slecht met je gaat. Ze wil mij op 0,8 instellen, dus mooi in het midden, om te kijken hoe ik erop reageer.

Bijwerkingen van lithium

De meest voorkomende bijwerkingen van lithium zijn:

 • misselijkheid
 • droge mond en dorst
 • veel plassen
 • veel drinken
 • zwaarder worden
 • huidafwijkingen: acne (puistjes) en psoriasis (rode plekken met een witte/zilvergrijze schilfers op uw huid).
 • trillen, met name van de handen
 • vergroting van de schildklier
 • trager werkende schildklier. Bij een te traag werkende schildklier voel je je moe en traag, en kun je je somber voelen.

In de eerste 2 weken kun je het meeste last hebben van bijwerkingen. Ik hoop dat ik geen of in ieder geval weinig last ga hebben van bijwerkingen.

Acties tegen de bijwerkingen

Je kunt een aantal dingen doen tegen de bijwerkingen:. Ten eerste probeer je arts je een zo laag mogelijke dosis lithium voor te laten schrijven. Als je dan nog steeds last hebt van bijwerkingen kun je het volgende proberen:

 • bij misselijkheid: neem lithium in samen met wat eten
 • bij een droge mond: eet suikervrije kauwgom.
 • bij een dorstgevoel: sabbel op een schijfje citroen of een blokje ijs
 • bij zwaarder worden: hou in de gaten of je ongemerkt meer calorieën bent gaan eten. Neem eventueel contact op met een diëtist. En ga sporten.
 • bij trillen: dit kan worden bestreden met het medicijn propranolol. Maar het trillen kan ook weg gaan, zodra je lichaam aan de lithium gewend is.
 • bij een trager werkende schildklier: je hoeft niet te stoppen met lithium, maar je moet daarnaast wel een extra schildklierhormoon slikken.

Resultaten delen

Om zelf mijn proces goed bij te kunnen houden en om jou te informeren over mijn herstel en gebruik van lithium deel ik op deze blog mijn resultaten en ervaringen met lithium. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt.

29 januari 2019: Lithiumspiegel opbouwen

Eerder schreef ik al dat ik ben begonnen met medicatie. Als eerste begon ik met olanzapine.

Vrijdag 11 januari ben ik begonnen met 600 mg lithium. Donderdag 17 januari heb ik bloed laten prikken om te kijken op welke spiegel ik zat. Maandag 21 januari hoorde ik dat ik op een spiegel van 0,5 zat. Dus heb ik in overleg met mijn psychiater de dosering van 600 mg lithium naar 800 mg opgehoogd.

Lithiumspiegel 0,7

Vanaf een lithiumspiegel van 0,6 is de lithium pas merkbaar werkzaam, heb ik me laten vertellen. Nou begon ik me na die maandag 21 januari wel beter te voelen. Lichter. Rustiger. Helderder. Heel fijn!

Maandag 28 januari, heb ik weer bloed laten prikken en zojuist, 29 januari, kreeg ik een belletje dat ik op een spiegel van 0,7 zit! Jeeee! Dat is waarschijnlijk de reden dat ik me beter voel.

De psych wilde me in eerste instantie op 0,8 instellen, maar omdat ze hoorde dat het goed met me gaat, houden we de spiegel voorlopig op 0,7. Dat vind ik prima. Hopelijk blijf ik me goed voelen.

Goeie spiegel, zonder bijwerkingen

Dus 2,5 week na het starten met lithium zit ik op de goeie spiegel. Ik heb ook helemaal geen last van bijwerkingen, lucky me!

Vanaf vandaag ga ik de olanzapine afbouwen. Van 10 mg naar 5 mg. Benieuwd hoe dat gaat.

Pijlers voor herstel

Ik heb nu een aantal pijlers voor mijn herstel:

 • lithium medicatie
 • psycho-educatie bipolaire stoornis. Mijn man gaat ook mee.
 • opvang voor mijn jongste dochter, zodat ik twee dagen heb om bij te tanken.
 • hulp vanuit de gemeente/ de WMO. Iemand die me onder andere gaat helpen met aaanvragen van subsidie voor kinderopvang.
 • Beweging.

Hopelijk gaan al deze dingen me helpen om stabiel te worden én te blijven.

7 februari 2019: 4 weken lithium: stabiel, of nog niet?

Ik slik nu 4 weken lithium. Twee weken geleden begon alles ineens lichter en leuker te voelen!

Ik bleek op de goede lithiumspiegel van 0.7 te zitten dus ik dacht: yes, de medicatie slaat aan! Het leven zag er echt ineens een stuk leuker uit. Ik kreeg weer zin om dingen te ondernemen. Ik kon meer aan. Ik raakte niet zo snel meer overprikkeld. Als het zo voelt om stabiel te zijn dan is het leven fijn!

Slecht slapen = killing

Maar sinds 3 nachten slaap ik weer slecht. Ik heb twee dochters van 4 en 1 en allebei hebben ze 3 nachten liggen spoken.

Na de eerste nacht voelde ik al aan mijn hoofd dat het minder ging. Ik voelde me opgejaagd, angstig en de langspeelplaat met rotgedachten ging weer aan.

Na wéér een nacht slecht slapen werd ik nog opgejaagder en angstiger. En ik kreeg nog meer nare gedachten zoals: het komt niet goed, alles gaat fout, ik kan niks, ik ben een slecht mens, ik kan het leven niet aan, ik ben een slechte moeder, ik ben een loser, de wereld is beter af zonder mij enzovoort.

Terug bij af

Na nóg een nacht slecht slapen begonnen de suïcidale gedachten weer. Ik voel mezelf steeds verder wegzakken.

Ik ben weer super overprikkeld, angstig en somber. En dat terwijl het echt beter leek te gaan. Ik vind het zo rot, en ook eng. Gaat het leven dan nooit makkelijker en lichter worden. Wanneer komt de stabiele fase? Gaat de medicatie me wel helpen?

Slaapgebrek en slechte nachten zijn echt killing voor me merk ik. Ik track mijn stemming met de moodtracker Daylio (aanrader trouwens) en kan nu ook goed terug zien dat wanneer ik slecht slaap ik daar meteen last van heb.

Wat te doen?

Misschien moet ik naar een hogere lithium spiegel. Of zou het rotgevoel komen doordat ik afbouw met olanzapine? Of komt het echt alleen door de slechte nachten? Ik ga het komende week overleggen met mijn psychiater.

Vannacht slaap ik in ieder geval bij mijn ouders zodat ik even een goede nacht kan maken. Mijn man blijft bij de kinderen.

Sorry, voor deze ongezellige blog maar ik wil het even van me afschrijven. Ook om het proces bij te houden van starten met medicatie.

Hopelijk kan ik bijslapen en gaat het leven er weer leuker uit zien.

10 maart 2019: Lithium weer opgehoogd

Omdat ik helaas nog steeds niet stabiel ben, heb ik in overleg met mijn psychiater mijn lithium dosering opgehoogd van 800 mg naar 1000 mg. Mijn lithium spiegel was 0,7 en donderdag hoor ik wat de nieuwe spiegel is.

Ik merk al wel verschil. Ik voel me weer lichter, rustiger, blijer. Meer mezelf! Dat had ik vorige keer ook toen ik de lithium verhoogde, maar helaas zakte ik toen toch weer terug. Dat gebeurt nu hopelijk niet.

Hoofd niet zo op hol

Wat ik vooral merk is dat mijn hoofd niet meer zo op hol slaat en niet meer doomdenkt. Een paar voorbeelden: gisteren kreeg ik vervelend nieuws over het werk van mijn man en daarna ging er even wat mis (er viel een beker drinken van de kids over de bank). Normaal gesproken vliegt de paniek me dan aan, mijn hoofd maakt het veel erger dan het is, ik krijg een loop van nare gedachten en de stress gaat door mijn lijf.

Dat had ik gisteren dus niet. Ik hoorde het nieuws en schrok even. Ik zette me schrap voor de loop met rotgedachten en het angstige gevoel. Maar het kwam niet! Ik hoorde mijn hoofd denken: “Oke, dit is heel vervelend, maar het komt wel weer goed.” Wat een verademing en wat een opluchting!

Rust in mijn hoofd = rust in mijn lijf

Toen ging de beker melk om. Daar kan ik normaal gesproken al een heel paniekerig gevoel van kan krijgen. Ja, ik weet hoe overdreven dat is, maar toch gebeurt het helaas…

Aan de buitenkant kan ik best rustig blijven, maar van binnen is alles op hol. Maar dit keer had ik dus eerst dat slechte nieuws gekregen en daarna ging die beker melk om. Weer zette ik me schrap voor de reactie van hoofd en lichaam, maar het ging: “Oh, kan gebeuren. Even opruimen en klaar!” Geen paniek, geen doomdenken, geen op hol geslagen brein. Zo fijn!

Het is heel prettig om die veerkracht te voelen. Dat er iets gebeurt en dat ik er niet meteen zo van slag raak, maar er gewoon mee om kan gaan. Normaal probeer ik mijn gedachten ook om te denken met positieve gedachten en relativeren enzovoort, maar het voelt echt alsof ik op een op hol geslagen paard zit, waarbij niets helpt.

Nu met de ophoging van de lithium voelt het dus alsof ik de teugels weer in handen heb en mijn paard/ brein tot rust komt. Dat ik lekker een stap ritje kan maken en genietend om me heen kan kijken. Dat geeft me een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ik hoop dat deze lijn zich voortzet.

19 maart 2019: Stabiel zijn en stressmanagement

Ik ben blij! Sinds woensdag 6 maart slik ik een hogere dosering lithium (1000mg) en voel ik me echt veel beter! Donderdag 14 maart belde mijn psychiater om me te vertellen dat mijn lithiumspiegel nu 0,9, in plaats van 0,7, is. En daar gedij ik dus goed bij! Ik hou in een moodtracker (daylio) bij hoe ik me voel en sinds woensdag 6 maart zijn alle dagen groen, wat stabiel betekent! Zo’n fijn plaatje om een stabiele grafiek te zien! En vooral om me zo te vóelen.

Slaapgebrek en stress = destabilisatie

Ik weet dat slaapgebrek en stress mijn grootste triggers zijn voor nieuwe episodes dus ik hou dat goed in de gaten. Ik heb in mijn signaleringsplan staan dat ik na twee dagen slecht slapen slaapmedicatie moet nemen om weer voldoende slaap/ rust te krijgen.

Met stress heb ik ook een plan gemaakt. En vandaag moest ik dat uitvoeren, want ik kreeg teveel stress vandaag. Ik moet een aantal aanvragen en gesprekken doen bij de gemeente volgende week. Ook moet ik mijn/ onze belastingaangifte nog doen. Allemaal dingen waar ik niet goed in ben, me niet stevig in voel en veel stress van krijg.

Stress oplossen

Vandaag werd die stress me teveel. Ik werd paniekerig wakker. Toen heb ik allereerst een oxazepam genomen, om te voorkomen dat mijn hoofd weer op hol zou gaan. Daarna heb ik op een rijtje gezet wat me stress gaf en gekeken naar wat ik zou kunnen doen om meer overzicht en rust te krijgen.

Toen heb ik contact opgenomen met mijn begeleider die ik heb vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ik heb gevraagd of hij me wil helpen bij de aanvragen en het verzamelen van alle gegevens die nodig zijn en of hij me wil helpen bij het voorbereiden van het gesprek met de gemeente.

Toen hij ‘ja’ zei, gaf dat al meer rust. Ik heb een afspraak met hem ingepland, en ook gepland wanneer ik mijn belastingaangifte ga doen. Dat doe ik na mijn gesprek met mijn begeleider want dan voel ik me vast steviger bij het doen van de aangifte.

Wel trots op mezelf

Ik ben best wel een beetje trots op mezelf. Normaal gesproken verlies ik mezelf echt heel erg in dit soort dingen en in de stress. Nu dus niet! Ik denk dat de lithium me helpt een helderder hoofd te houden, overzicht te creëren en de juiste stappen te zetten. Volgens mij ben ik echt op weg naar herstel en stabiliteit.

Ik heb weer hoop, hoera!

29 april 2019: Lang leve lithium

Nou, ik durf het gewoon hardop te zeggen: I love lithium! Ik voel me echt een ander mens! Of beter gezegd, ik voel me mijn oude vertrouwde zelf. Ik ben zó blij dat ik lithium ben gaan nemen.

Levenskracht door lithium

Ik heb mijn levenskracht, mijn levensvreugde en mijn levensenergie weer terug. Die ben ik echt een hele lange tijd kwijt geweest of het was er even en dan ineens weer helemaal niet.

Het voelt nu stabiel. Ik merk dat het nog wel een wankel evenwicht is en dat ik heel goed moet waken voor mijn gezonde leefstijl met rust, reinheid en regelmaat en op mijn grenzen moet letten. De hulp die ik nu krijg is nog wel nodig máár ik voel weer inspiratie en ZIN voor het leven!

Lithiumspiegel 1.0

Ik werd vandaag gebeld door mijn psychiater. 2 weken geleden heb ik mijn 3 maandelijkse controle gehad. Ik ben blijkbaar van een spiegel van 0.9 (5 dagen na verhogen van de lithium gemeten) naar een spiegel van 1.0 gegaan.

Dat is volgens de psych aan de hoge kant. Maar ze hoorde al snel dat ik liever niet naar een lagere dosering wil, omdat ik me zo goed voel. Dus heeft ze gezegd dat het zo kan blijven, maar dat ik nu wel goed moet opletten met transpireren en goed de symptomen van een eventuele lithiumvergiftiging in de gaten moet houden. Prima!

Ik heb verder nul bijwerkingen en voel me kiplekker met lithium. Het voelt voor mij ook niet als een medicijn maar meer als een supplement. Een zout waar ik van houd. Het maakt en houdt me gezond. Hoera, lithium in de gloria!

Mosterd na de maaltijd, maar ik wou dat ik veel eerder was begonnen met lithium. Wat had dat een hoop ellende gescheeld. Nou ja, het loopt zoals het loopt en nu was ik er klaar voor (en klaar mee, met leven). Ik ben echt fan geworden van dit zout. Mocht jij nog twijfelen, ik zeg: geef het een kans! Het kan life changing en lifesaving zijn.

Deze blog wordt actueel gehouden, zodat je mijn proces met het gebruik van lithium kunt volgen.

6 augustus 2019: De ziekte van Hashimoto

Bipolaire stoornis en de ziekte van Hashimoto. Het klinkt als de titel van een vreemd sprookje, maar niets is minder waar. Het was een rare, heftige week. Mijn schildklier waardes bleken niet goed tijdens mijn drie maandelijkse controle.

Ik ben naar de huisarts gegaan met mijn lab-uitslagen en hij en zijn collega schrokken er nogal van. Ze stuurden me naar huis en zouden overleggen met het ziekenhuis.

Ook geschrokken

Kort daarna werd ik gebeld. Ik moest meteen bloed laten prikken in het ziekenhuis. Hmmm, dat klonk niet zo best.

Een paar uur na het bloedprikken was de uitslag er al: mijn TSH was inmiddels 64 (mag maximaal 4 zijn) en mijn T4 nog maar 5 (moet minimaal 10 zijn).

Ik kreeg een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Ik begon me toch een beetje zorgen te maken. Ze hadden eerst geen plek maar toen ze het verhaal en dossier hoorden, kon ik gelukkig meteen terecht.

De ziekte van Hashimoto

Mijn grootste angst was dat ik geen lithium meer zou mogen gebruiken, maar na een uur onderzoeken en daarna een gesprek met de endocrinoloog bleek dat ik de ziekte van Hashimoto heb. Een auto immuun ziekte die de schildklier aantast, waardoor die niet meer goed werkt. Ik heb nu dus een traagwerkende schildklier.

Het lijkt niks met de lithium te maken te hebben, zegt de arts, maar met mijn tweede zwangerschap. Veel vrouwen krijgen het een jaar na de tweede zwangerschap. Mijn jongste is één…

Medicatie, nog meer medicatie

Het waren hele aardige mensen in het ziekenhuis. Het eerste wat de endocrinoloog zei: maak je geen zorgen, je hoeft niet te stoppen met lithium!

Wow wat een opluchting! Maar ik moet wel aan de schildklier medicatie om mijn schildklier werking te optimaliseren. Thyrax heet het spul. 100mcg per dag. Daar baal ik wel van, maar ben zó blij dat ik lithium mag blijven gebruiken!

Hoewel het een vervelende ziekte is, is het gelukkig geen schildklier kanker, waar ik toch ook even bang voor was. Ik heb gelukkig geen rottige klachten, behalve last van mijn keel, schorheid en moeheid. Dacht dat dat ergens anders van kwam (de kids haha!), maar de arts zegt dat het hoogstwaarschijnlijk door Hashimoto komt.

Voel nu wel een beetje een patiënt met mijn bak vol medicatie: lithium, olanzapine, oxazepam en nu nog thyrax erbij. Gelukkig gebruik ik alleen lithium en thyrax dagelijks.

Alternatieve geneeswijzen

Ik ben meteen gaan googlen op Hashimoto en hoe het te genezen. Artsen zeggen dat dat niet kan, maar er is een ‘medical medium’ dat zegt dat Hashimoto eigenlijk het EpsteinBarr virus is wat zich zonder andere in de schildklier ophoudt. Hij zegt dat je met voeding en lifestyle dat virus tot rust kunt brengen en zo je schildklier kunt helen.

Ook worden schildklier aandoeningen en bipolaire stoornissen vaak in één adem genoemd. Ook daarbij wordt voeding genoemd. Misschien heb jij ook wat aan deze tip/ informatie?

Ik ga het erover hebben met mijn endocrinoloog. Over 5 weken heb ik weer een bloed onderzoek en een gesprek met hem. Ik ben benieuwd! Voor nu maar gewoon eerst die medicatie slikken.

800 mg lithium gaat goed

Hoe gaat en toch ook wel heftig de week ook was: ik voel me nog steeds stabiel, jeeee!! Dus mijn nieuwe dosering van 800mg in plaats van 1000mg gaat nog steeds goed.

Ik merk wel íets meer nare stemmetjes/ gedachten in mijn hoofd, maar dat kan ik wel plaatsen gezien deze week/ weken. Ook kan ik ze kalmeren dus dat is héél fijn! Al met al ben ik blij! En stabiel. En dus blij!

22 januari 2020: behandeling afbouwen

Ik ben stabiel, jeee! Samen met mijn psych zijn we nu aan het bekijken hoe we de behandeling rustig kunnen afbouwen. Ik had dit een jaar geleden echt niet durven dromen. Ik bouw overigens alleen de behandeling af, niet de lithium!

In de nieuwsbrief van Bipolairen Vereniging PlusMinus las ik net:

“Stabiliteit is volgens een definitie in de encyclopedie als volgt beschreven: Vermogen van een lichaam zijn stand ten opzichte van een externe kracht te handhaven. Maar wat als het om de geest gaat en de stand te handhaven ook ten opzichte is van interne krachten. Stabiliteit is een wens van velen, wordt soms vervuld maar moet vaak nog in vervulling gaan.”

Het was inderdaad mijn diepste wens, als mijn hele leven, om balans te vinden en stabiel te zijn.

Mijn wens is eindelijk vervuld en ik realiseer me heel goed dat dit niet vanzelfsprekend is.

Ik heb het afgelopen jaar veel gehad aan de lithium en aan de therapie bij de GGZ. Het heeft me veel dichter bij mezelf gebracht dan ik van te voren dacht.

Stabiel en tóch nog intens

Ik was altijd anti-medicatie, maar lithium is echt één van mijn beste vrienden geworden. Ik voel me stabiel, maar zéker niet afgevlakt en voel nog steeds intens, maar dat brengt me niet meer uit balans en wow dat maakt alle verschil!

Omdat ze bij de GGZ ook zien dat ik, zelfs in moeilijke en emotionele situaties, mezelf staande weet te houden, stelden ze voor de begeleiding af te bouwen. Geleidelijk en rustig aan, zodat ik goed kan voelen of het goed gaat. Een goed plan!

Positieve psychologie

Ik was altijd hard bezig met positief denken, affirmeren enzovoort, om mijn hoofd op het goeie pad te houden.

Nu gaat het meer vanzelf en hoef ik niet meer zo te worstelen en te overleven.

Lithium, redder in nood?!

Zonder lithium was me dit denk ik niet gelukt. Ik voel me stabiel, omdat mijn hoofd rustiger kon worden dankzij de lithium.

Ik zie mijn psych pas volgende maand weer omdat we dus aan het afbouwen zijn. Ik hou ineens tijd over haha!

13 mei 2020: Corona gekte

Het is een jaar heel erg goed met mij gegaan, want ik ben een jaar stabiel geweest. Mijn behandelaren vonden het tijd om mijn behandeling bij de GGZ af te bouwen, omdat het zo goed ging met mijn stemmingen en balans.

Maar toen kwam Corona… En ik verloor volledig mijn balans. Ik werd zelfs weer suïcidaal, mede vanwege slaapgebrek en gebrek aan rust.

Met behulp van oxazepam en olanzapine (die alleen voor de nacht) heb ik me erdoor heen gesleept.

Eigenlijk moest ik in april mijn driemaandelijkste lithiumspiegel laten checken, maar dat ging door Corona niet door…

Omdat mijn stemming weer down is, ik weer veel last van haaruitval heb en een pijnlijke dikke keel heb, ga ik toch komende week weer bloed laten prikken. Ik denk dat mijn lithiumspiegel te laag is en dat mijn schildklierwaardes niet goed zijn (ivm mijn keel en haarverlies).

Ik heb in ieder geval ontdekt dat lithium, helaas, toch niet zaligmakend is. Zodra ik slaapgebrek krijg en gestresst en overprikkeld raak, gaat het toch weer mis. Het zijn mijn drie grootste triggers.

Ookal heb ik een signaleringsplan, bijsturen blijft erg lastig als ik me slecht voel. Met goede communicatie, medicatie en inspiratie probeer ik mezelf weer op de rit te krijgen.

20 mei 2020: Te lage spiegel van 0.6

Ik heb momenteel een te lage lithiumspiegel (0.6) Dat ik nu te weinig lithium in mijn bloed heb, merk ik enorm in mijn hoofd. Aanleiding voor mij om een blog te schrijven over wat lithium (denk ik voor mij) doet.

De stressemmer

Iedereen heeft een stressemmer. Daar loopt iedere dag alles in wat je (positieve) spanning en stress geeft. De één heeft een grote emmer, de andere een gemiddelde en weer een ander heeft een kleine stressemmer. Ik ben “gezegend” met een héle kleine stressemmer en ik loop dus snel over… Ik vraag me af of dat bij de bipolaire stoornis hoort!?

Sommige mensen hebben een prima aftapkraan op hun stressemmer en zij kunnen stress makkelijk af laten vloeien. Ik heb niet alleen een héél klein emmertje maar ook een heel klein, vastgeroest kraantje aan mijn emmertje. Ik kan stress slecht weg laten lopen.

Lithium en de stressemmer

Waarschijnlijk heb jij, als bipolaire lotgenoot, ook een kleine stressemmer met een niet zo goed werkend kraantje.

Lithium maakt bij een juiste spiegel, denk ik, mijn emmer groter én maakt het kraantje werkend! Waardoor ik dus niet alleen meer belastbaar ben, maar ook beter om kan gaan met stress. En dat is zó fijn!

Lithium en de bipolaire vertaler

Je hebt waarschijnlijk, net als ik, niet alleen een kleine stressemmer, maar ook een bipolaire vertaler in je hoofd zitten.

Als ik niet goed in mijn vel zit, vertaalt die bipolaire vertaler bijna alles wat er tegen me gezegd wordt ongeveer als: “Je bent een mislukt mens! Je doet alles verkeerd! Niemand zit op je te wachten en je zou er beter niet kunnen zijn!”

Die bipolaire vertaler zal waarschijnlijk nooit weg gaan, maar dankzij een juiste hoeveelheid lithium fluistert hij alleen in plaats van oorverdovend tegen me te schreeuwen. Wat een zegen!

Lithium en toepassen van de toolbox

Iedereen weet wat ik zou moeten doen om als bipolair persoon fijn door het leven te gaan. Ik krijg vaak tips en trucs. Lief bedoeld, maar ik weet het zelf óók! Ik heb een hele toolbox met dingen die ik zou moeten/ kunnen doen om mezelf op de rit te houden. Ik wéét het allemaal!

Maar op één of andere mysterieuze manier kan ik alles wat ik heb geleerd over mezelf en mijn bipolaire stoornis niet meer toepassen. Mijn stressemmer loopt namelijk over en de bipolaire vertaler maakt me gek. Ik ben dan letterlijk ziek in mijn hoofd. Ik realiseer me steeds vaker dat ik echt ziek ben en dat dit een vreselijke ziekte is…

Bij de juiste lithium spiegel kan ik gewoon toepassen wat ik in mijn toolbox heb zitten. Alle jaren aan studie, persoonlijke ontwikkeling, alles wat ik in therapie heb geleerd, alle selfcare dingen etcetera. Het gaat vanzelf! Het leven voelt dan als een verademing in plaats van een worsteling.

Te lage lithiumspiegel

Sinds augustus 2019 slik ik 800mg lithium in plaats van 1000mg, omdat mijn psychiater mijn spiegel van 1.0 te hoog vond. Sindsdien is mijn spiegel langzaam gedaald van 1.0 in augustus 2019 naar 0.8 in oktober 2019 naar 0,7 in januari 2020.

Al die tijd voelde ik me goed. Maar in maart 2020 begon ik me steeds slechter te voelen. Het leven werd weer een worsteling. Ik vond de corona crisis wel een verklaring. En natuurlijk speelt het ook mee, maar die hele donkere kant had dus denk ik een andere oorzaak.

Gelukkig wees mijn schoonvader me erop dat ik mijn lithiumspiegel moest laten controleren. Héél blij mee! Nu, mei 2020 blijkt dus dat mijn spiegel nog maar 0.6 is!

In verband met de corona crisis ging mijn 3-maandelijkse bloedcontrole in april niet door en bleef bloed prikken uit. Ik vermoed dat ik al langer te laag zit. Het gaat al een paar maanden minder. Mijn te lage lithiumspiegel verklaart een hoop, denk ik!

Weg met de worsteling

Moraal van het verhaal: Ga naar je 3-maandelijkse bloedcontrole en laat je spiegel extra checken als je klachten krijgt. Trek op tijd aan de bel.

Ik mag in ieder geval weer naar 1000mg lithium van de psych! Op naar, hopelijk, een goede spiegel met een grotere stressemmer, een rustige bipolaire vertaler en het makkelijk toepassen van mijn toolbox!

28 juli 2020: Spiegel wordt niet hoger

Vorige week moest ik weer bloed prikken. Dat was geen succes… Ik heb hele dunne aderen en ze konden geen goede ader vinden. Hij schoot steeds weg. Nadat twee vrouwen in beide armen hadden zitten poeren met een te dikke naald en ik bijna flauw viel, kreeg de derde vrouw gelukkig zo een dunnere kindernaald in mijn rechterarm. Pfieuw! Vandaag kreeg ik de uitslag: mijn lithiumspiegel blijft steken op 0.8. Te laag… Wat mij betreft.

Blijven steken op 0.8

Ik voelde me vorig jaar goed en stabiel bij een spiegel van 1.0 (met 1000mg lithium). Toen was het rustiger in mijn hoofd en vele malen rustiger in mijn lijf. Vorige zomer vond mijn psych mijn spiegel van 1.0/1.1 te hoog, ook in verband met mijn verkeerde schildklier waardes, en toen mocht ik nog maar 800mg slikken. Daardoor kreeg ik uiteindelijk een spiegel van 0.6. Veel te laag. Sinds mei 2020 slik ik weer 1000mg maar ik kom maar niet terug op mijn ideale spiegel. Ik blijf steken op 0.8.

Helaas wil ze niet dat ik naar 1200mg lithium ga. Ze wil dat ik beter leer omgaan met mijn gevoeligheid/ kwetsbaarheid en beter leer rusten en doseren. Bovendien is ze bang dat ik te hoog uit kom en dan is er kans op lithiumvergiftiging. Ik wil het graag proberen. Maar helaas, geen extra lithium/ medicatie dus. Ik voel me in de steek gelaten en alsof ik dan beter niks kan nemen, omdat het toch niet meer werkt…

11 september 2020: lithium afbouwen

Momenteel slik ik weer gewoon 800mg lithium. Meer dan 800mg slikken gaf geen gewenst effect (meer) en dus ben ik maar weer terug gegaan naar 800 mg en ga ik verder afbouwen. Ik voel dat de lithium zijn werk niet meer doet en dat het echt niet goed is voor mijn schildklier.

Inmiddels is er wel iets heel positiefs gebeurd wat therapie betreft! Ik kan het wel een doorbraak noemen. Ik doe nu Imaginary Rescripting therapie met mijn behandelaar, omdat ik eindelijk ben durven gaan praten over mijn vroegkinderlijk trauma. Door Imaginary Rescripting met mijn geweldige behandelaar durf ik dat trauma nu aan te gaan.

Ik denk dat alle therapie hiervoor, het Hashimoto Protocol dieet dat ik nu volg, de ademsessies die ik heb gedan, gewoon alles wat ik tot nu toe heb gedaan heeft bijgedragen aan dit moment.

Ik liep steeds vast. Blijkbaar was het de bedoeling dat de lithium niet meer deed wat het eerder wel deed. Ik moest met dit trauma aan de slag. Het moest blootgelegd worden en niet meer vol schaamte weg gestopt worden.

Ik ben er nog lang niet, maar stiekem hoop ik dat ik straks helemaal geen medicatie meer nodig heb. Dat zou in ieder geval voor mijn lijf (vooral schildklier) sowieso beter zijn. We zien wel. Vooralsnog 800mg ter ondersteuning van dit hele helingsproces. En dat is fijn.

16 november 2020: minder lithium en toch stabieler

Ondanks dat ik nu een hele lage lithiumspiegel heb (vanwege alleen een onderhoudsdosis lithium van 400mg) voel ik me wel stabieler. Ik heb veel meer begrip en compassie voor mezelf gekregen door de Imgaginairy Rescripting therapie bij de GGZ.

Hoewel ik nog steeds pieken en dalen ervaar wordt het allemaal wat rustiger en zachter. Dit komt dus niet door een juiste lithiumspiegel, maar door de therapie en het onder ogen zien van het geen ik nooit aandurfde te kijken en aan te gaan. Het komt denk ik door de transformatie van mijn trauma.

Ik ben er nog lang niet, maar het begin is gemaakt. Mezelf sterker voordoen is iets waar ik mee moet stoppen om te herstellen, denk ik. Ik hoop dat traumaverwerking me hierbij gaat helpen.

Na het zien van RTL programma Geraldine en de vrouwen heb ik me aangemeld bij PSYTREC (PSYcho TRauma Educatie Centrum). Ik schrok van hoeveel herkenning ik vond in dit programma en kreeg het vermoeden dat ik misschien ook PTSS heb. Ik denk ik dat zij me heel goed kunnen helpen en hoop aan het begin van het nieuwe jaar terecht te kunnen.

Lithium heeft me denk ik een zet in de goede richting gegeven, maar blijkt voor mij toch niet een duurzame oplossing.

4 januari 2021: gestopt met lithium en traumabehandeling Psytrec

Zondag 13 december 2020 nam ik mijn laatste lithium. Ik ben nu helemaal afgebouwd. Het is heel goed gegaan. Ik heb heel rustig en voorzichtig afgebouwd. Per 4 weken 200 mg lithium eraf. Op aanraden van Hoogleraar Bipolaire Stoornissen Ralph Kupka.

Deze maand begin ik met mijn traumabehandeling bij PSYTREC! Ik zie er als een berg tegenop en kijk er tegelijkertijd erg naar uit. Ik heb héél veel positieve verhalen gehoord en gelezen over deze behandeling. Ook van mensen met PTSS én een bipolaire stoornis die er veel baat bij hebben gehad

22 januari 2021: behandeling PSYTREC is geslaagd

Nooit gedacht dat ik blij zou zijn met het behalen van een 3 haha! Maar vandaag ben ik er blij mee. Vandaag heeft PSYTREC wederom het Klinisch Interview PTSS (de kip test) bij me afgenomen.

Bij de eerste intake hebben ze dit ook gedaan. Toen was mijn score 41. Alles boven de 25 wordt aangemerkt als Post Traumatische Stress Stoornis. Ik kreeg dus de diagnose PTSS en mocht bij PSYTREC in behandeling.

Vandaag ben ik dus weer getest en zoals ik al aanvoelde en verwachtte is door mijn behandeling bij PSYTREC mijn score grandioos gedaald: naar 3! Ik ben dus officieel PTSS vrij en het allerbelangrijkste: zo vóelt het ook!

Ik verwacht dat ik vanaf nu veel minder en misschien wel helemaal geen last meer ga hebben van mijn bipolaire klachten. De tijd zal het leren. En ik leer het zonder lithium en mét mijn huiswerk: exposure en beweging. Dat is ook beter voor mijn schildklier, die door de ziekte van Hashimoto erg is aangetast. Ik ben veilig en ik kan het aan! Nu mijn “huiswerk” blijven maken. To be continued.

12 mei 2021: geen diagnose bipolaire 2 stoornis meer.

Eind maart had ik mijn laatste behandeling bij de GGZ. Ze erkennen dat ik geen bipolaire 2 stoornis had, maar een posttraumatische stress-stoornis. Ik ben inmiddels van de bijbehorende medicatie af. Alleen nog thyrax voor mijn schildklier. Het lijkt erop dat ik daar levenslang aan vast zit. Of dat door de lithium is gekomen, ga ik niet meer achter komen. Vrees ik.

De PTSS behandeling heeft me goed gedaan! Ik zal altijd wel een zwakke plek houden door het trauma, denk ik. Maar ik weet nu beter hoe ik kan omgaan met mezelf en met de gevolgen van het seksueel misbruik. Momenteel verdiep ik me in de polyvagaal theorie en het in balans brengen van het autonome zenuwstelsel. Met behulp van paarden. Mijn binnenwereldreis gaat dus verder.

Succes en sterkte met jouw binnenwereldreis! Met of zonder lithium of andere medicatie. Ik hoop dat je iets vindt wat voor je werkt.

xoxo

4 gedachten over “Ervaring met lithium”

 1. Hi Rosie, ik heb je van de week een reactie gestuurd via je kopje contact en weet niet of je deze ontvangen hebt. Ik vind je blogs heel fijn omdat ze herkenbaar zijn. En je schrijft zoals ik ook denk. Benieuwd naar je reactie en hoop voor jou dat t goed gaat met je. Ik sta nog op instellen na feb dit jaar te zijn gestopt helaas. Nooit moeten doen… eerste week 100mg en nu rond ik tweede week 200mg lithium af. Morgen prikken en hopelijk uiterlijk donderdag uitslag. Mijn eigen oude psych is weg dus deze nieuwe kent mij niet. Vandaag de lage start. Elke minuut depressie is zwaar. En ben zo angstig of ik mijn leven terugkrijg? ? Marielle

 2. Hi, wat merkte je dat t ineens beter ging? En wat voelde je toen? Ik zit pas op 200mg sinds twee weken met 100mg gestart en hoor morgen mijn spiegel die niet in de buurt komt van 0,6 ben ik bang. Daarom baal ik zo dat ze laag zijn begonnen… maar wat merkte jij dat je je lekkerder ging voelen? Eerst werd lithium als additie op mijn AD gegeven maar arts wil nu af van de AD en enkel lithium geven als stabilisator omdat hij mij verdenkt bipolair 2.

  1. Dank je wel voor je bericht Marielle en sorry voor de late reactie. Ik lees het nu pas. Gelukkig hebben we al contact via de mail. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *