PTSS traject bij PSYTREC

Eerder schreef ik al over mijn jeugdtrauma en dat tijdens een sessie Transformational Breathing veel puzzelstukjes in elkaar vielen. Dit zijn maanden waarin ik steeds beter ‘the bigger picture’ ga zien. Daar hoorde dit puzzelstuk ook bij: PSYTREC! Ik ben bij PSYTREC terecht gekomen, nadat ik dit interview las en daardoor het programma Geraldine en de vrouwen ging kijken.

Geraldine Kemper volgt zes vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld/ misbruik. Als gevolg hiervan hebben deze vrouwen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkeld. Geraldine neemt hen mee naar Kroatië waar ze onder leiding van een team van psychologen van PSYTREC, door middel van verschillende vormen van therapie met hun PTSS aan de slag gaan. Na deze reis worden de vrouwen nog een jaar lang begeleid en gevolgd. Het zijn zes afleveringen die nu nog te zien zijn op Videoland.

Psytrec

Het voorstukje van dit programma raakte mij heel erg, omdat ik veel herkenning vond. Ik ben het programma gaan kijken en zo kwam ik in aanraking met PSYTREC, het psychotrauma educatie centrum dat een speciaal PTSS behandel traject heeft ontwikkeld waar ze deze zes vrouwen van hun PTSS hebben afgeholpen. Zo bijzonder!

Terwijl ik het programme keek, realiseerde ik me steeds meer: ik heb waarschijnlijk ook PTSS. En er is hoop om van mijn klachten af te komen! Er is hoop op een ‘normaal’ leven! Dus ik heb me aangemeld bij PSYTREC. Dat vond ik doodeng, maar ik voelde dat zij mij echt kunnen gaan helpen. Het voelt als een veilige plek, waar ik kan helen. Ik zag die vrouwen per aflevering weer zichzelf worden en kreeg zo’n diep verlangen om ook mezelf weer terug te vinden en een basis van veiligheid en stabiliteit te krijgen.

Hoop doet leven

Inmiddels heb ik een intake gehad, inderdaad de diagnose PTSS gekregen en gaan we een behandelplan maken. In het nieuwe jaar kan ik bij PSYTREC terecht. Ik ben zooo dankbaar en zooo opgelucht! Het voelt echt alsof ik hier in goede handen ben. Het geeft me hoop en hoop doet leven.

Gisteren hoorde ik Ralph Kupka bij de online landelijke dag van Vereniging PlusMinus zeggen dat hij ziet dat mensen met een psychische aandoening vaak een jeugdtrauma hebben. Dat herken ik dus. Ik hoop dat door het speciale en unieke traject bij PSYTREC de PTSS verdwijnt, mijn bipolaire klachten verminderen en ik een ‘normaal’ leven kan gaan leiden. Zonder dat die oude pijn steeds getriggerd wordt en ik helemaal uit balans raak. Change is coming!

Eindbazen aan het eind van 2020

Deze decembermaand is nog wel een enorme uitdaging. Het is een maand van ‘Eindbazen’. Hoewel de behandeling nog niet officieel begonnen is, voelt het voor mij wel zo. Ik ben grote angsten aan het aankijken. En hoewel ik mijn oer reacties van vluchten en bevriezen voel, lukt het me om erdoorheen te gaan, omdat ik PSYTREC als licht aan het eind van de tunnel zie. Er is hulp!

Bij PSYTREC gaan ze me leren hoe ik mijn angsten aan kan gaan, dat ik ze aan kan en dat ik kan zien dat het (inmiddels) niet echt eng meer is. Dat ik veilig ben in het hier en nu.

Level 2020

Het eind van level 2020 had wel nog drie ‘Eindbazen’ (lees: hele spannende situaties om aan te gaan). Ik heb deze maand een mail gestuurd naar een hele dierbare vriendin waar ik vorig jaar een nare ruzie mee heb gekregen. We hebben elkaar sindsdien niet meer gesproken. In mijn paniek heb ik dingen verkeerd aangepakt. Ik durfde haar nu pas ‘onder ogen’ te komen en mijn excuses aan te bieden. Ik vind het vreselijk dat we ruzie kregen en zou willen dat onze communicatie anders was gelopen. Dan waren we misschien nu nog bevriend geweest.

Alsof dat nog niet spannend genoeg was, heb ik héél duidelijk mijn grenzen aan moeten geven bij mijn schoonmoeder. Zij gaat onbedoeld soms heel erg over mijn grenzen. Dat was erg intens en moeilijk, maar we komen er weer beter uit, zoals altijd. Mijn schoonmoeder triggert ook een hoop bij mij. Ze gaat dus soms enorm over mijn (fysieke) grenzen heen, ook nadat ik mijn grens aan geef. Ze houdt ook soms echt geen rekening met me en vind dan dat ik overdrijf. Alles uitspreken vind ik nog heel eng, alle angst en zelfhaat komt boven, maar ik voel dat het me steeds wat beter lukt.

En ik heb uitgesproken naar mijn schoonzus dat ik haar heel eng vind, omdat ze bij mij, wederom onbedoeld, veel triggert. We hebben een fijn gesprek gehad en eigenlijk is ze voor mij perfecte exposure therapie. Want hoewel ik haar heel eng vind, weet ik dat ze me nooit kwaad zou doen. In maart wordt mijn neefje geboren en word ik tante! Ik wil dan zonder angst gewoon langs kunnen gaan bij mijn broer en schoonzus. Ik weet nu dat dat kan.

Level 2021

December is nog niet voorbij, maar ik hoop dat het bij drie Eindbazen blijft. Dat ik het traject bij PSYTREC in het vooruitzicht heb, geeft me hoop en moed. En dat is een heel fijn gevoel. Zeker als afsluiting van een heel heftig en óók mooi jaar. Op naar level 2021!

2 gedachten over “PTSS traject bij PSYTREC”

 1. Beste Rosie,

  Jeetje…ik weet niet zo goed wat ik moet schrijven anders dan dat je verhaal mij raakt. Ik herken veel.

  Ik wil je wijzen op het bestaan van TCN. Trauma Centrum Nederland. Daar ben ik twee keer een week geweest en heb enorm veel steun en verwerking ervaren. Psytrec ken ik alleen uit verhalen. Veel mensen bij TCN waren ook bij Psytrec geweest. Geen goed of fout, gewoon dat je weet dat ze bestaan om voor jezelf de meest passende keuze te maken. Eehm, maar wellicht weet je dat al.

  Een prachtig, liefdevol 2021 gewenst, vol vertrouwen in jezelf.

  Hartelijke groet,
  Fi

  1. Dank je wel voor je reactie Fi! Wat superfijn dat je zo goed geholpen bent bij TCN!

   Bedankt ook voor de tip. Ik ken ze inderdaad. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Psytrec omdat dat voor mijn gevoel beter bij me past. Ik ben héél blij dat er centra zijn als TCN en Psytrec. Ik vind dat ze heel goed werk doen en ik hoop dat er steeds meer aandacht komt voor PTSS. Ik dacht altijd dat het iets was wat alleen veteranen konden krijgen. Jeetje, wist ik vroeger maar wat ik nu weet. Maar beter laat dan nooit.

   Nogmaals dank je wel voor je reactie!! Ik ben altijd heel blij met reacties.

   Ik wens jou ook een heel mooi en liefdevol 2021 toe.

   Liefs Roos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *