Wat je ziet ben je zelf (fluisterkind)

Een van mijn passies is nieuwe dingen leren die me interesseren. Momenteel ben ik (weer) into het Fluisterkind. Een fascinerend mooie werkwijze waar ik erg in geloof. Heb je kids? Dan heb je wellicht veel aan deze blog die ik een paar jaar geleden al schreef.

Dit wil jouw fluisterkind je zeggen

Vertoont je kind gedrag waar je moeite mee hebt? Is er iets gaande met je kind wat jou enorm raakt? Is jouw kind bijvoorbeeld vaak boos? Of huilt het veel? Is het ontzettend druk, of juist heel stil en vaak alleen, of regelmatig ziek? Welk verhaal vertel jij over je kind? Als je op zoek bent naar een manier om je kind te helpen, zoek dan niet verder!

Degene die je kind kan helpen, heb je gevonden: je bent het zelf! Wat jij namelijk in je kind ziet, zit óók in jou! Zowel het positieve als het negatieve. Wees zelf de verandering die je in je kind wil zien.

Kindertolken opgeleid volgens de PresentChild methode helpen je begrijpen wat jouw fluisterkind jou wil spiegelen. Nieuwsgierig naar wat jouw kind je in wil fluisteren? Lees dan snel verder!

Wat is het fluisterkind?

Ik werk veel met paarden en daar ervaar ik keer op keer hoe paarden de blinde vlekken van mensen spiegelen. Sinds ik moeder ben, weet ik dat kinderen ons ook diepgaand spiegelen. De PresentChild methode sprak me daarom aan! De speciaal opgeleide kindertolken vertalen voor je haarfijn wat je kind jouw spiegelt. Heel confronterend, maar zó leerzaam en helend!

Ik las het boek ‘Het fluisterkind’ van PresentChild grondlegster Janita Venema en ‘per toeval’ zag ik kort daarna tijdens een avond Transformational Breath een flyer liggen van Fluisterkind kindertolk Crescentia Heuvingh. Ik contactte haar met de vraag of ik haar mocht interviewen voor een blog. Ze zei ja! Samen met collega kindertolk Saskia Markestein spraken we af.

Crescentia kreeg als yoga docent voor kinderen vaak de vraag van ouders: “Mijn kind is zo druk! Wat kan ik daaraan doen?” Als ze dan aan de ouders vroeg hoe hun agenda eruit zag, dan bleek meestal dat de ouders zélf enorm druk waren. Dat fascineerde Crescentia. Ze begon meer informatie te zoeken over hoe kinderen hun ouders spiegelen en kwam uit bij de PresentChild methode van Janita Venema. Crescentia wist het meteen: dit is wat ik wil delen met ouders!

Saskia had een hele drukke, commerciële baan. Haar jongste zoontje was heel vaak boos. Op aanraden van haar schoonzusje las Saskia het boek ‘Het Fluisterkind’. Er ging een wereld voor Saskia open! Ze gooide het roer om: ze wilde meer vanuit haar gevoel, haar ware natuur gaan leven en gaan luisteren naar wat haar kind haar wilde vertellen. Toen ze met de methode aan de slag ging en haar zoontjes boosheid zag verdwijnen, wist ze direct dat ze de opleiding tot kindertolk wilde doen. Inmiddels is ze haar eigen praktijk gestart.

Kindertolken Crescentia en Saskia zien dagelijks wonderen gebeuren. Saskia zegt: “Het mooiste van kindertolken is ouders bewust maken van het onzichtbare lijntje tussen ouder en kind en van het feit dat kinderen zich net zo hard inzet voor het geluk van hunouders als de ouders voor dat van hun kind. Kinderen doen dat door hun ouders te spiegelen in wat hun ouders onbewust bij zichzelf onderdrukken. En hoewel die spiegeling vaak heel confronterend is, is het een prachtig geschenk!” De missie van Crescentia en Saskia is om iedere ouder te leren hoe ze zélf de boodschappen van hun kind kunnen vertalen, zodat kind en ouder hun ware natuur kunnen leven.

Zo moeder, zo dochter

Crescentia vertelt: “Er stapte een moeder de praktijk in. Haar zoontje had al sinds de geboorte last van extreme verlatingsangst. De moeder mocht niet van zijn zijde wijken. Toen hij 7 jaar was, werd het steeds vervelender. Naar feestjes gaan, uit logeren, het was er niet bij in zijn leven. Naar school gaan was ook een drama.

Haar zoontje klaagde over buikpijn en was vaak ontroostbaar verdrietig. Zijn moeder was ten einde raad. ‘Maar je weet toch dat mama je altijd weer ophaalt?, zei ze steeds. Het zoontje antwoordde: ‘Ja, dat weet ik ook wel, maar ik kan er niks aan doen, het doet zo’n pijn in mijn hart en ik blijf steeds maar denken dat ik je nooit meer zie?’. Kinderpsychologen, de juf op school, niemand wist meer wat te doen. Belonen, straffen, niks hielp. Al tijdens het 1e kindertolk consult bleek hoezeer het zoontje het diepe gevoelsleven van zijn moeder aanvoelde (zonder dit te weten).

Ik gaf de moeder de passage terug ‘Mama, ik ben zo bang dat ik je niet meer zie’ en vroeg wat dit kon betekenen in haar leven. Meteen werd duidelijk hoe de vork in de steel zat. De moeder bleek voor de geboorte van haar zoontje het contact te hebben verbroken met haar ouders. ‘Maar dit heb ik een plaats gegeven’, zei de moeder. Toen ik haar vertelde dat kinderen mee-resoneren met stukjes pijn of woede die wij als volwassenen met ons denken eronder kunnen houden, was ze diep ontroerd. ‘Dus mijn zoontje huilt dan misschien mijn tranen …? Als dat zo is, dan wil ik hier toch weer eerlijk naar kijken, ik ben tenslotte volwassen en hij is nog zo klein, ik wil dat dit stopt!’

De moeder kwam na een paar weken terug voor het 2e consult. Haar zoontje bleek nauwelijks meer te hebben gehuild! In 6 weken tijd nog maar 2 keer. Het mooiste was dat hij na het 2e consult al aangaf: ‘Hé mam, het doet niet meer zo’n pijn in mijn hart, hoe kan dat nou?’ Het blijft wonderlijk en ontroerend mooi om als kindertolk zo eenvoudig verschil te kunnen maken”, vertelt Crescentia.

Hoe ziet een traject kindertolken eruit?

Het traject bestaat uit slechts drie sessies! Vaak is er dus al na de eerste sessie een geweldig verschil in het kind zichtbaar. Saskia: “Het komt vaak voor dat een kind (dat niet eens weet waar z’n ouders zijn geweest) bij thuiskomst zijn ouders een dikke knuffel geeft en ze bedankt voor wat ze doen. Er is dán al een enorme verandering in het gedrag van het kind te zien. Het kind voelt dat z’n ouders hun verantwoordelijkheid nemen en naar zichzelf durven kijken.”

De eerste sessie: de intake
Tijdens de eerste afspraak vertel je over jouw kind(eren). De kindertolk zal af en toe wat vragen stellen, maar jij bent grotendeels aan het woord. Jouw woorden worden zo nauwkeurig mogelijk genoteerd, omdat deze de sleutel zijn naar de boodschap die jouw kindvoor jou heeft.

De tweede sessie: het teruggeefgesprek

Na het intakegesprek, in het tweede consult staat de boodschap van jouw kind centraal. Wat jij over je kind zegt, gaat eigenlijk over jou! Samen met de kindertolk kijken jullie naar die boodschap en nemen de tijd om stil te staan bij het gevoel dat die boodschap jou geeft. Uiteraard kijken jullie ook naar hoe je met deze boodschap om kunt gaan.

De derde sessie: het evaluatiegesprek

Tijdens de derde afspraak kijken jullie opnieuw naar het gedrag of de gezondheid van je kind. Jullie staan stil bij de veranderingen, zowel bij jouw kind als bij jezelf. Als die veranderingen bevredigend zijn, dan wordt het traject afgesloten. Wil je hierna nog verdere begeleiding dan kan dat. Hierin is veel mogelijk, zoals korte telefonische ondersteuning, af en toe mailcontact of één of meerdere gesprekken. Bij Crescentia is het mogelijk de consulten aan te vullen met Wielwerk Coaching, therapie of (via een doorverwijzing naar bevriende collega) Bioresonantie en bij Saskia met Bewustzijnscoaching.

Leven vanuit je ware natuur

Je kind brengt je via het kindertolken terug naar je ware natuur. Naar je (moeder)instinct, intuïtie en gevoel. Als je weer gaat zijn wie je werkelijk bent, kan je kind ook weer zijn wie het werkelijk is. Dat is magisch!

“In het Westen zijn we zo ver verwijderd geraakt van onze natuur. We luisteren niet meer naar ons gevoel en naar onze kinderen, maar volgen vaak blindelings protocollen of wat bijvoorbeeld ‘The Nanny’ of het consultatiebureau ons vertelt, of we doen wat wevan huis uit hebben mee gekregen, zonder te voelen of dat voor ons nog wel klopt” zegt Crescentia.

Doorbreken van familiepatronen

“Wat zijn de patronen uit jouw opvoeding van vroeger uit? Het kan goed zijn dat je in de opvoeding van je kind onbewust die patronen van je eigen opvoeding toepast. Dingen die je in je kind terug ziet kunnen generatie oude patronen zijn. Vaar je op je gevoel en neem je verantwoordelijkheid voor jezelf? Of luister je alleen maar naar wat anderen je vertellen, omdat je niet naar jezelf durft te luisteren en de verantwoordelijkheid niet aan durft?”

Crescentia geeft een prachtig voorbeeld: “Een moeder met een dochter die altijd boos was en niet wilde luisteren naar haar moeder. Al vanaf de geboorte was het daarom strijd tussen de moeder en haar dochter. De moeder wilde de boosheid van haar dochter onderdrukken: “Ik ben de moeder, dus ik bepaal wat er gebeurt! Mijn dochter moet doen wat ik zeg!” De moeder probeerde van alles voor haar dochter: verschillende soorten therapie, psychologen, yoga enzovoort.

Pas toen de moeder haar eigen proces aan durfde te gaan en in zag dat haar vader haar heel autoritair had opgevoed en altijd zei wat ze moest doen, kreeg ze door dat zij eigenlijk precies hetzelfde deed. Zij zette het patroon door bij haar dochter. Ze voedde haar dochter op vanuit een oude pijn en angst in plaats vanuit vertrouwen en haar ware natuur.

Toen haar dochter door had dat haar moeder terugkeerde naar haar ware natuur en ging voelen en handelen naar haar eigen moedergevoel, veranderde haar dochter direct. Ook haar dochter liet haar ware natuur zien en kwam helemaal tot rust. De problemen verdwenen als sneeuw voor de zon!”

Wat wil jouw kind je vertellen?

“Als je kind vaak boos is, verdrietig, eenzaam, druk, ziek enzovoort, en als dat iets bij je raakt, dan weet je: ‘Hee, hier wil mijn kind me iets laten zien over mezelf’. Dat is confronterend, want je moet dan naar jezelf kijken. Door bij jezelf iets te veranderen,door jezelf te helpen, help je je kind!”

Saskia zegt: “Hoe gelukkig wil jij dat je kind is? Ben je dan ook bereid om naar jezelf te kijken?”

Wie je ziet in de spiegel dat ben jij!

Ben je geïnteresseerd geraakt in de Fluisterkind/ PresentChild methode en wil je er meer over weten? Kijk dan op www.presentchild.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *